Internet je plný zaručených návodů, jak rozeznat pravou kůži od napodobeniny z umělé hmoty. Ne všechny z nich jsou ale pravdivé. Za roky praxe s tou nejlepší italskou kůží už máme materiál v oku i v ruce a dokážeme proto bezpečně vyvrátit pochybné mýty, které kolem něj kolují.

Mýtus první: Pravou kůži poznáte podle ceny

Dokonce ani pětimístná částka nemusí být zárukou, že v ruce držíte přírodní materiál. Řada předních módních značek dnes v některých kolekcích užívá syntetiku záměrně. Kultovní značka bot Dr. Martens dokonce představila vegan verzi bot, které se cenově v podstatě vůbec neliší od jejích kožených modelů.

Mýtus druhý: Napoví textura

Opravdová kůže může být na dotek hrubá i jemná, záleží na její kvalitě a typu. Má také často na pohled nepravidelný vzorek. Autentická povrchová struktura se ovšem dnes dá imitovat i u umělých materiálů a šikovně zpracovaná napodobenina může být pro nezkušené oko k nerozeznání od pravé kůže. Dát jen na vzhled tedy nemusí být zárukou úspěchu.

Mýtus třetí: Kůže se pozná podle vůně

Pravá kůže voní. Pronikavě, charakteristicky a příjemně. Mluvíme však o jejím hrubém stavu před dalšími úpravami, které umí výsledný odér zásadně ovlivnit. A výrobci umělých materiálů navíc umí často za pomoci parfémů dodat velmi intenzivní vůni, která je téměř k nerozeznání od té přírodní. Vydrží však jen krátce, zatímco pravá kůže si ji uchová i po letech.

Mýtus čtvrtý: Přírodní materiál pokaždé nasákne vodu

Zdánlivě jednoduchý trik s kapkou vody, která se má do kůže vsáknout, zatímco z umělého materiálu jen tak nezmizí, má také své nedostatky. Opomíná totiž speciální úpravy kůže, které jsou navzdory svému přírodnímu původu více či méně voděodolné. A když už jsme u těch přírodních živlů, v řadě zdrojů se možná dočtete o zkoušce ohněm, a to doslova. Používat otevřený plamen nám ale v případě kůže nepřijde zrovna rozumné, mohla by se nenávratně poškodit.

Jak tedy skutečně poznat pravou kůži?

Špatná zpráva je, že rozhodně nejde o lehký úkol. Nejvíce napoví štítek u produktu, i ten ale může být zavádějící. Například pojem genuine leather neznamená nic jiného, než že výrobek obsahuje kůži - to však v žádném případě nezaručuje, že k ní nejsou dodány umělé příměsi, kolik kůže obsahuje, v jaké kvalitě apod.

Pokud opravdu toužíte po autentickém kousku, doporučujeme následovat přirozený instinkt a nakupovat u prověřených prodejců a značek, které chovají své zákazníky v úctě, zakládají si na dobré pověsti a umí si při zeptání dokonale obhájit původ svých produktů.