Už jste někdy slyšeli o tom, že dřevo je živý materiál, který neustále pracuje? Proto se o něj musí řádně pečovat? V případě kůže jako materiálu je to podobné. I kůži musíte udržovat a ochraňovat před vnějšími vlivy, které ji mohou poškozovat. Co konkrétně módním doplňkům vyrobeným z tohoto živého přírodního materiálu vadí?

Vlhkost jako nepřítel číslo jedna

Ať už si pořídíte koženou tašku nebo koženou peněženku či kožený pásek, vždycky se snažte ochraňovat módní doplňky tam, kde se nepohybuje zrovna vysoká vlhkost. Právě vlhkost je tím největším nepřítelem nejen zmiňovaného dřeva v případě nábytku, ale také kůže u módních doplňků.

I v případě, že se vám náhodou stane, že kabelku nebo tašku či jiný doplněk ušpiníte, měli byste mít po ruce místo umyvadla a kohoutku s vodou spíše bavlněný hadřík s krémem, které jsou ke kůži šetrnější a pod jejímž vlivem se neponičí. Kdyby došlo k přílišnému zvlhnutí kožené doplňku, může to vést k popraskání kůže. To samé platí pro případ, že byste chtěli kůži co nejrychleji vysušit pomocí fénu. Ani to by materiál nevydržel.

Čas jako další nepřítel v zákrytu

Ano, kožené módní doplňky se pyšní dlouhou životností, ale aby se na nich nepodepsal zub času, musíme o ně během používání pečovat. Kupříkladu byste měli jednou za čas kůži natřít v nejlepším případě jemným krémem nebo balzámem, který je na kůži určený.

Díky tomu dojde nejen ke zvýšení odolnosti vůči vlhkosti nebo jiným vnějším vlivům, ale také se zachová původní intenzivní barva materiálu. I kůže má vlivem času tendenci blednout a pravidelným natíráním tomuto scénáři předejdete.

Špatné skladování na závěr

Uvědomte si, že na stav kožených módních doplňků máte vliv především vy sami. A tak se snažte k nim chovat s úctou a skladujte je tak, jak vyžadují. V případě špatného skladování můžete poškodit nejen jejich tvar, ale také celkový vzhled, který nenávratně poškodíte.