Kožené peněženky, kožené tašky, elegantní rukavice nebo kožené pásky. Je celkem jedno, jaký módní doplněk z přírodní kůže vlastníte, pokud se o něj budete správně starat, vydrží vám po několik generací.

Začínáme s péčí o módní doplňky

Základním krokem je pravidelné ošetření speciálním přípravkem na kůži, který se roztírá suchým hadříkem. Pokud je kůže hladká, lze použít i vosk. Je-li kůže často vystavovaná povětrnostním podmínkám (typické například pro rukavice nebo tašky), je vhodné je pravidelně impregnovat. Pozor, kožené boty vyžadují jiné přípravky než ostatní doplňky.

Kůže je pórovitý materiál, který dobře absorbuje všechno, co s ním přijde do styku. Proto byste s ní měli manipulovat jen po umytí rukou. Pokud se kožený doplněk zašpiní, co nejdříve skvrnu odstraňte mýdlovým roztokem nebo čistící pěnou. Výjimkou jsou výrobky z broušené kůže, které nesmí přijít do styku s vodou a čistí se speciální gumou na kůži.

Při častém používání a manipulaci je těžké vyhnout se mechanickému poškození. Naštěstí drobné oděrky nejsou na škodu, spíš naopak dodávají žádoucí patinu. Při nošení ale dávejte pozor, aby se kůže neotírala o ostré hrany, drsné povrchy nebo třeba zdi. Tašky nepokládejte na zem. Poškozené kožené výrobky lze nechat opravit nebo zrenovovat dle rozsahu jejich poškození.

Jak na uskladnění?

Pokud kožený doplněk nosíte spíš zřídka, je nutné ho správně uskladnit. Ideální jsou originální obaly, ve kterých jste je zakoupili. Tašky nebo rukavice vyplňte bublinkovou folií, aby se nedeformovaly. Kůži není vhodné nechat viset na ramínku, mohla by se vytáhnout a nenávratně změnit tvar. Kůži nevystavujte nadměrnému teplu, vlhkosti a slunečnímu záření.