Dříve se nosily kolem pasu a plnily také funkci pásku. Dnes se oblíbené/neoblíbené ledvinky nosí spíše přes rameno, a to jen z toho důvodu, že to lépe vypadá (a možná je to také kapku praktičtější). Není tomu tak dávno, co hlásily svůj comeback a dnes se radujeme z mnoha různých provedení a druhů. Například kožené ledvinky patří k tomu nejstylovějšímu, co si můžete pořídit do šatníku.

Stylová nebo spíše „out” záležitost?

Ledvinky ohlásily svůj comeback a nikdo netušil, že budou součástí našich životů tak dlouhou dobu. Jsou plně funkční, velmi často také nevšedně zpracované, což jí ostatně dodává na takovém pomyslném puncu jinakosti. Jako to ale bývá u osmdesátkových trendů – rozděluje společnost na dva tábory. Zatímco někteří ji doslova milují, jiní jí nemůžou přijít na chuť.

Nikdo však nemůže ledvinkám odpárat to, že se jedná o skutečně kvalitní a stylový kousek, který ve svém šatníku oceníte.

TIP: Minimalismus – dolarovka s klipem nyní i na mince

Kde se vzaly ledvinky

Již bylo zmíněno, že ledvinky se staly módním trendem během osmdesátých let. A právě o tomto období se říká, že je kolébkou nového módního trendu (nebo minimálně trendu v takové podobě, jaký ho známe nyní). Historie samotných ledvinek (ale těch zcela původních) je velmi, velmi pestrá. Dokonce se říká, že s nimi začali už domorodní Američané, protože nosili kolem pasu malé kožené taštičky.

Později ke vzniku současných ledvinek přispěli také sportovci, případně horští záchranáři, kteří měli v taškách podobným dnešnímu doplňku schované drobné lékárničky.

Až na přehlídková mola

Od té doby uběhlo mnoho let. Ledvinky se dostaly na módní mola a začaly se objevovat nejdříve v ulicích Spojených států, odkud se tento trend rozšířil také dál do světa. Tou dobou si je však ti, jež o ně projevili zájem, mohli koupit hlavně na tržnicích, jinde nebyly tak snadno k dostání.